čtvrtek 23. ledna 2014

Janis Joplin

Janis Joplin
19. ledna 1943 - 4. října 1970 
Stejně, jako i spousta dalších umělců zemřela ve věku 27.


Legendární americká zpěvačka (a kytaristka), nar. v r. 1943 v Port Arthuru (Texas). Stylově čerpající z blues, folku a rocku, označovaná dokonce jako přední představitelka bílého soulu. Jeden ze symbolů hnutí hippies. 

Janis Joplin se v r. 1962 stává členkou tria The Waller Creek Boys. V r. 1963 poprvé odjíždí do San Franciska, kde zpívá v klubech (m.j. i s Jormou Kaukonenem - později členem Jefferson Airplaine). V r. 1966 se vrací do Texasu, s úmyslem studovat a zanechat zpěvu. Záhy ale opět odjíždí do S.F. a v létě se stává členkou sk. Big Brother & The Holding Company. O rok později úspěšně vystupují na festivalu v Monterey. 


Janis Joplin sklízí velký úspěch albem Cheap Thrills (1968) a znamená m.j. i špičku americké hitparády. V prosinci 1968 se ale uskuteční poslední společný koncert a Joplin záhy vystupuje se sk. Kozmic Blues Band. V průběhu roku se sestava mění a mění se i názvy (Joplinaires, Snooky Flowers). Album I Got Dem Ol´ Kozmic Blues Again Mama! (1969) je poněkud konvenčnější. Počátkem r. 1970 se obnovuje Big Brother & The Holding Company. 


V té době vyšlo této skupině album Be A Brother, na němž se Joplin podílela jen částečně a anonymně. Ta poté sestavuje sk. Full Tilt Boogie Band. Dne 4. 10. 1970 je Janis Joplin nalezena mrtvá. Příčinou smrti bylo předávkování heroinem. 


Stejně, jako Amy Winehouse a další umělci, i Janis Joplin zemřela ve věku 27 let a ve spojitosti s drogami. Občas někteří tvrdí, že se reinkarnovala do Amy Winehouse, aby ukázala světu, co je to kvalitní hudba. Občas se tvrdí, že kdyby Janis Joplin žila v dnešní době, asi by tvořila hudbu velmi podobnou, nebo stejnou, jako Amy Winehouse.

Album In Concert (1972) obsahuje částečně nedokončené nahrávky, ale přesto je považováno nejen za vrchol její tvorby, ale dosáhlo i 1. příčku v americ. žebříčku. Stejně uspěl singl Me And Bobby McGee. Skupina Big Brother & The Holding Company pokračovala ještě několik let, v r. 1972 se zpěvákem Nickem Gravenitesem, po dalších dvou albech pak se zpěvačkou Kathy McDonald.

A zde malá ukázka její tvorby:



Žádné komentáře:

Okomentovat