pátek 24. ledna 2014

Klub 27

Klub 27 aneb umělci, kteří zemřeli předčasně


Ať už jde o rockové, nebo bluesové hudebníky, fanoušci se rozhodli takto pojmenovat skupinu umělců, kteří zemřeli z nevysvětlitelných důvodů ve věku 27 let. Jediná spojitost mezi úmrtími kromě věku je časté užívání drog, léků a nebo alkoholu. 

Brian Jones. Jimi Hendrix. Janis Joplin. Amy Winehouse, Jim Morrison. Ti všichni zemřeli v tomto věku. Otázkou je proč.

Spousta umělců si přála připojit se k této skupině 27. Většina zemřela nedobrovolně. Prý je to ideální věk na odchod. Kdo by chtěl totiž později vzpomínat na starého hudebníka, který o holi zoufale kulhá k mikrofonu. 
Člověk totiž s 30. rokem věku zraje a stává se nejen fyzicky ale i psychicky doopravdy dospělým. Možná právě to je ten důvod. 

Všichni, kteří se do této skupiny dostali trpěli depresemi, které řešili alkoholem, drogami a nebo jinými návykovými látkami. Pomáhaly jim získat sebedůvěru na začátku, když se snažili protlačit konkurencí k vrcholu, pomáhaly jim psát nové a nové skladby a v neposlední řadě díky těmto látkám zemřeli, když byli ještě krásní. Možná, že se klub 27 stal takovým fenoménem jen proto, že umřeli na vrcholu své slávy. Kdo ví jak mohli dopadnout. 

Co kdyby se dožili vyššího věku, ale jejich kariéra by skončila? Byl by snad třeba klub 50 stejně slavný? 

První, kdo se dostal do této skupiny a víceméně dal šanci založení klubu 21 byl Jim Morrison - spoluzakladatel The Doors. Naopak poslední, kdo tuto skupinu rozšířil byla v roce 2011 Amy Winehouse - soul jazzová zpěvačka. 

Na jednu stranu je to možná proto, že umělci jsou lidé, kteří si neodpírají ve své práci nic. Investují klidně veškerý svůj volný čas do své tvorby, jsou ochotni hazardovat se svým zdravím. Naopak obyčejný člověk zvyklý na pravidla a konvence se bojí udělat něco, co by mohlo znechutit sousedy a blízké.
"Co by tomu řekli lidi" - Jako bych to neslyšel denně. Obyčejný člověk nemá moc důvodů se opíjet do němoty, brát drogy po hrstech, píchat do sebe xanax a vykouřit desítky jointů. Prostě je k tomu nic moc nevede. Umělci jsou ale něco jiného. Nemůžeme se divit, že o ně přicházíme. 



Občas, když se zamyslím, tak je mi smutno. Nejen proto, že jsme přišli o úžasné hudebníky, ale i proto, že Justin Bieber oslavil teprve 20. narozeníny. Smůla, že? 

Žádné komentáře:

Okomentovat