čtvrtek 23. ledna 2014

Amy Winehouse (1983 - 2011)

Amy Winehouse

Znáte ten pocit trápení, beznaděje, zoufalství, neopětované lásky a ztráta cílů, které jste si vysnili? Tak přesně o tom je soulová a jazzová hudba Amy Winehouse. Dokázala nemožné. Spojila soul, jazz, lehce RnB a udělala z toho neskutečně emocionální zážitek.
Narodila se 14. září 1983 a aniž by to věděla, zapojila se do legendárního klubu 27.
Amy Winehouse - Song for you 


Sama si prošla spoustou bolesti. Její vztah a později manželství s Blakem Civilem jí velmi poznamenalo. Její vztah k alkoholu a drogám se velmi brzo poznamenal na depresivní tématice jejich skladeb. První úspěch měla s písní "REHAB". Tato píseň je o jejím odporu k léčení se z alkoholismu. Díky této skladbě se stala slavnou i v Americe. Bylo jí 24.



Získal jsem v její hudbě obrovskou inspiraci. Sám jsem si prošel spoustou neskutečně emocionálně vyčerpávajících chvil. Tu bolest, kterou se snažila skrze hudbu vyjádřit absolutně znám. Ty pocity, kdy nevíte co si máte myslet. Pocity opuštění, zoufalství a jako by vás nikdo nevnímal. Jako bych byl neviditelný. I o tom Amy Winehouse dokázala zpívat a oslovit miliony lidí.



Další neuvěřitelnou písní byla "Back to black". Psala jí, když poznala Blaka a on na začátku jejich vztahu chodil za jinou dívkou. To je přesně ta bolest o které Amy zpívá. Strach z neznáma. Strach z opuštění a hlavně deziluze. 


Postupně její vystoupení začalo být více a více temné, bolestivé a začínalo všem být jasné, že něco není v pořádku. Občas přišla na vystoupení opilá a nebo pod vlivem drog. 









Dnes už její úžasný hlas budeme moci slyšet jen z nahrávek a z rádií. 23. července 2011 byla zpěvačka nalezena ve svém bytě v Londýně mrtvá. Zemřela na špatnou kombinaci léků a alkoholu. RIP.






























Žádné komentáře:

Okomentovat