středa 26. března 2014

Držitel černého dilda

Jak se z mladého historika stala "buzna"...


Dnes ráno jsem vstával docela brzo, protože jsem musel řešit zase milion věcí, a v tom mi přišla zpráva od jednoho mého kamaráda z Brna, kde mi poslal tenhle link ---> ZDE
4 dny zpět server Extra.cz napsal tento článek, kde se vyjadřuje o jakémsi pseudopokroku mezi rokem 2006 a 2014. 
V roce 2006 vyšel ven do televize dokument "Nehasit, hořím!". Cyklus o mladých a nadějných dětech, které mají neuvěřitelný talent, znalosti, a nebo jsou něčím zajímavé. 

Asi to bude znít divně, ale předem domluvená kritika, kde napíšou článek o tom, jak tahle "nechutná teplá buzna" si dovolila urážet Ivetu Bartošovou, nebo jak dělám rozhovor s transsexuálním heterosexuálem Štěpánem Olívií Turkem....etc, mi nevadí, protože to je cílená reklama pro obě strany.
Shodou náhod jsem byl i pozván jednou do redakce Extra.cz, a moje video Jan Zelenka - Ty Čubko! jsem jim tam poprvé pustil. 
Vlastně první, kdo tohle video viděl byl právě Pavel Novotný. 

To, proč reaguji na tenhle článek je proto, že téma, které je zde rozepsané, je vlastně (a to myslím doopravdy) MRTVÉ.
Před rokem jsem na stejné téma (rozdíl Historik Jan Zelenka vs. Jan Zelenka na YouTube) měl článek v časopise Reflex.
V čem se tyto články liší? Reflex zjišťoval informace ode mne. Dopředu mi řekli, zda souhlasím s tímto článkem, jestli si s paní redaktorkou sednu na kávu, a řeknu jí, jak to všechno je. Článek je pojatý objektivně, nezaujatě, a hlavně z něj nikdo nevychází jako ten "dobrý", a nebo "špatný".

Článek, který napsal Extra byl bez jakéhokoliv mého vědomí, bez toho, aby mne někdo informoval, rozebírá moje dětství (což je pro mě docela citlivé téma), rozebírá i mojí rodinu, bez pardónu se dost silně vyjadřuje o mé minulosti a přítomnosti stylem, ze kterého jsem vyšel jako ten "špatný".
A jediné co mohu, je být naštvaný, jelikož pracují s veřejnými informacemi. Všechno, co píšou vychází z informací, které naleznete pod tím dokumentem "Nehasit, hořím!".

Zkráceně, já jsem prostě nikdy nechtěl moc rozebírat svoje soukromí. To si hlídám tak moc, jak to jen jde. Teď, po 8mi letech, kdy jsem čekal, že už lidí na tento dokument zapomněli, a nebudou ho rozebírat tak, jak tomu bylo v roce 2011 u mého prvního YouTube účtu, je to všechno zpátky.
Jde tu prostě o moje dětství, které se upřímně snažím trochu vytěsnit. Mám neuvěřitelnou schopnost za sebou "pálit mosty", a prostě přecházet minulost. A tohle je jedno z mých bolestivých míst.
Zrovna teď, v době, kdy se snažím jít už trochu méně šokující cestou se opět rozebírá toto téma. Asi jsem už z toho vyrostl, abych hrál "afektovanou buznu", a strašně moc jsem si přál, aby mě teď, když už mám pozornost lidí, lidi brali trochu vážně. Chci zpívat, chci dělat rozhovory, chci psát články, které se lidem líbí, chci se konečně radovat, a být tím, kdo opravdu jsem.
Zbavit se nálepek, předsudků, a všeho. Po dlouhých letech se pomalu zbavuji depresí, ze svého života jsem odstranil spoustu lidí, kteří mi přidělávali vrásky na čele. Trávím hodně času v přírodě, čtu, usmívám se, zpívám, učím kamarádky zpívat.... Prostě konečně se cítím jako plnohodnotný šťastný člověk. 
Proto mě tohle docela zabolelo.

Trávím čas jen s opravdu lidmi, které mám rád, a svěřuji se jen nejlepším přátelům. Dlouho jsem nechodil moc ven, a tak mě lidé nemají šanci poznat z té osobnější a reálnější stránky. Takže chci říct, že jsem hodně empatická, citlivá bytost, která (a konečně to řeknu na plnou pusu) má maniodepresivní poruchu.
Díky hromadě léků, a antidepresiv jsem si poškodil žaludek a zažívání. Často brečím, protože mě některé věci dost dlouho trápí, a může jít jen o maličkost.
V životě jsem si prošel mnohým peklem. Přišel jsem skoro o všechno, co jsem měl, a to jediné, k čemu/komu jsem se upnul v dětství byli moji 4 kocouři, které už dnes nemám. (R.I.P.)
Prostě protrpěl jsem si dost. Svůj smutek a agresi jsem vkládal do vtipných videí. Jsem introvert, a proto točím často ve studiu, kde nikde nikdo moc není.
A po tom všem si zasloužím jen jednu věc. Přál bych si, aby lidé viděli i tu druhou stránku. Nevadí mi nadávky na internetu. Proč by mě měly ovlivnit názory cizích lidí, kteří jsou pro mě irelevantní? Proč lpět na něčem takovém? Nikdo z nich není můj šéf, aby mi rozkazoval, že mám skončit. 

Zasloužím si alespoň po tom všem trochu klidu od minulosti? Už v ní nežiji, tak proč jí řešit? Jsou desítky jiných témat, o kterých se dá psát. Udělal jsem hromadu jiných a větších skandálů. Spousta z nich se stala veřejně. Klidně mě urážejte, klidně mi říkejte, že jsem idiot, buzna, děvka a nebo nula .... klidně si říkejte co chcete (protože to pro mě není důvod skončit). Ale je vrchol nemorálnosti rozebírat mojí rodinu. 
_________________________________________________________________________________

Nemám nic proti redakci Extra. Obdivuji je. Jsou to obchodníci, kteří dokázali během jediného roku udělat ze své stránky trhák. Ale nad schopností se rozhodovat, racionálně a empaticky uvažovat u některých redaktorů mi zůstává rozum stát.
Já osobně jsem byl takhle ofensivní jen jednou. U Ivety Bartošové. Ale to musíte uznat samy, že si o to samo říká .... Jak se říká: "parodie je nejupřímnější důkaz, že vás někdo sleduje a vnímá".
Díky všem, kteří si to dočetli až do konce.

Jan Zelenka 

6 komentářů:

  1. .. což byl přesně ten článek, který mě k tobě dostal. Dřív jsem o nějakém potrhlém týpkovi, co je asi pěkně na hlavu a dělá ostudu, ani neslyšela. A ejhle.. ono nic není jen tak, tak jsem četla, dělala si obrázek (a zase si jednou říkala, jestli jsou všichni gayové krásní protože jsou gayové, nebo jsou hezcí proto, že se o sebe umí starat :D každopádně věčná škoda..) a byl jsi mi najednou sympatičtější, než mnoho lidí v okolí. :) Došlo i na tvé nahrávky a ať si myslí kdo chce co chce, já jsem tím unešená, vyzařuje z toho smutek, stest a přitom neuvěřitelná síla - tak to působí na mně, nemuselo to tak nikdy být myšleno. Každopádně ti přeji hodně zdaru ve všem, co děláš a do čeho se ještě pustíš! :) Tvá "fanynka", co ti může být u.. :D :)

    OdpovědětVymazat
  2. Dočetla jsem až dokonce a vážně mě překvapilo že trpíš touhle poruchou a že jsi ve skutečnosti introvert o.o Vždycky jsem věděla že jsi chytřejší než se zdá ale teď jsi mě tím článkem opravdu dostal. Konečně vidím jak mluvíš a přemýšlíš normálně bez afektu a herectví. Každopádně ti držím palce Honzíku, ať ti dají pokoj. Ale tak zase musím říct že se nemůžeš divit po tolika letech šokování.

    OdpovědětVymazat
  3. Vykašli se na to.Jsi také jenom člověk a oni by to měli respektovat.Jenže jak si už asi pochopil dělá jim dobře ubližovat jiným lidem.:)

    OdpovědětVymazat
  4. Jo.. :) přesně takhle se mi líbíš.. :) Konečně něco rozumného.. věděl jsem, že tohle někde v tobě je.. :) A náhodou to video s tou Ivetou mě pobavilo asi nejvíc.. :) Tak hodně štěstí.. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já nechápu co proti tobě všichni mají!

    OdpovědětVymazat